top of page

Tisak na keramičke šalice i čaše

Kod tiska na šalice i čaše koristimo nekoliko različitih tehnologija tiska.

Kada upotrijebiti koju tehnologiju ovisi o zahtjevima kupca.

Pa tako imamo kriterije: cijene, trajnosti tiska, materijala, površine tiska, grafičkog rješenja, željenog kolorita ili pozicije tiska. Treba imati na umu da je tisak na porculan, keramiku i staklo bitno različit od offset tiska, digitalnog tiska ili sitotiska na papir ili PVC foliju. Tako neke žive boje poput ljubičaste, pink, magente koje često viđamo u medijima nemoguće su na porculanu, keramici i staklu, a da pri tome budu postojane na pranje u perilicama posuđa. Ne zato što ih nemamo u ponudi već zato što ne postoje pigmenti koji će biti postojani na temperaturama pečenja 600C, 850C na kojima se boja sjedinjuje s glazurom porculana ili sa staklom. Pa tako ako na staklu ili porculanu želite vrlo intenzivnu boju budite sigurni da neće biti postojana na mehanička struganja, pranja u perilicama. S druge strane, boje koje će podnijeti mehaničko habanje i biti postojane na porculanu biti će boje za visoke temperature pečenja 850C ili 600C, no njihov intezitet biti će slabiji. One neće „vrištati“.

Dakle tu ne možete očekivati kao u offsetu ili sitotisku na papiru ili tekstilu, ljubičastu, magentu, petrolej boju, cyan, trava zelenu.

Često se misli da se s četiri osnovne boje CMYK može i na porculanu dobiti kolor fotografiju. Tako napraravljen otisak biti će blijed, djelovati će isprano i kupac će rijetko biti zadovoljan jer je na papiru dobio puno ljepši kolor.  Pa se dodatno moraju tiskati neke spot boje da se taj kolor „oživi“.

Tako npr. često se misli da tiskom u CMYK kao i u offsetu možete i na porculanu ili keramici otisnuti gotovo sve što vidite na ekranu svog računala, a u stvari ponekad se to jedva može postići s 10 ili 12 boja tiska.

Ali ako pak možete prihvatiti standardnu šalicu koja je pripremljena za digitalni tisak, sublimacijom možemo postići jako žive boje te vrhunsku preciznost tiska. U tom slučaju preporučamo ručno pranje.

Zlatna i srebrna boja sa sjajnom reflektirajućom površinom moze se dobiti jedino s pravim zlatom i platinom pa su takve boje i skuplje jer su od pravog zlata i platine. One se moraju peći na 600C ili 850 C.

Na šalicama radimo i personalizaciju. Jedan dio može biti isti na svima, a drugi dio može biti varijabilan.

Pored subimacije koristimo i druge digitalne tehnike tiska te lasersku gravuru.

Za pečenje stakla i porculana koristimo tunelsku peć te tri komorne peći.

Tampon tisak: Service
bottom of page